好多人問我睇完《狂舞派3》覺得點
我一直唔想講因為
其實我覺得點唔係重點
重點係我有入場支持
呢點比起鍾意唔鍾意
響今時今日其實更重要。
冇錯,今集係沉重咗好多
一心諗住重拾《狂舞派1》熱血青春嘅觀眾嚟講
註定失望,甚至會覺得因為導演野心大咗
令套戲變得鬆散,仲有啲紀錄片feel
唔似一套「正常」嘅戲
講真,今時今日呢個城巿仲有咩叫正常?
你可以話導演由當年第一集拍完後
一直籌備到大概兩年前完成《狂舞派3》
所以當時一直關注嘅
地產霸權問題,經歷咗呢兩年
原本好重要嘅問題原來相比已經不再重要
唔再係香港人最切身最上心嘅話題;
你亦都可以覺得電影嘅重要功能應該係
畀到觀眾fantasy 同勇氣🌈
現實做唔到嘅就響電影度補償圓滿咗佢
所以今集雖然沉重好睇又反映現實
但就赤裸真實到你唔想再睇一次🤦🏽🤦🏽🤦🏽
不過,最重要係呢個「不過」
不過!呢啲都唔構成理由令我哋唔支持
一個有心又夠guts嘅導演同佢哋嘅團隊
以自己導演生涯做賭注
用電影喚起大家對某啲議題嘅關注
我見到有啲評論話呢套戲
剩係提出藝術同商業嘅矛盾對立
同埋地產霸權嘅影響,但冇提供
解決問題嘅方法
所以唔係成功嘅電影🤯🤯🤯
我睇完真係笑到有腹肌😂😂😂
我唔知呢位朋友係咪中學考試答題式思維
上咗腦,所以先會咁諗嘢咁做人
喂我要提供到解決方法先可以拍果類題材
咁我拍鬼片係咪要先make sure我識捉鬼
而且係有效地提供捉鬼方法先拍得?
What the fun?是在哈佬?
咁我拍喪屍片要識對付喪屍?😂
拍病毒襲地球就要提供埋有效疫苗formula?😂
《狂舞派3》或者真係有佢嘅瑕疵同不足
但佢有好多香港電影即使全盛時期
都未必有嘅人文關懷,反叛精神同溫度
睇完我仍然會欣賞感恩
慶幸香港仲有人敢拍
就算佢娛樂性同fantasy 有所不足
都總好過要我睇《緊急救援》🤡🤡🤡
任何合理嘅討論都可以令香港電影更進步
但你問點解蘋果冇橙味
點解搣開粒橙冇蘋果核
呢啲人都係睇返蕭若元先生啲片吧啦
咩味都有,連sea food味都畀到你
個菠蘿仲會突然爆炸添👏👏👏😂😂😂
#狂舞派3 #狂舞街 #士紳化 #觀塘 #唔再係杜琪峰嘅觀塘 #要睇最好去西環睇 #高登先 #黃修平 #陳心遙 #響我學識捉鬼之前我唔敢再拍鬼片住 #費事啲影評人又話我 #原來做政府高官都唔需要識得解決地產霸權問題但做電影你suppose應該要 #平衡藝術同商業唔係藝發局或者任何相關部門要思考嘅問題 #係導演編劇嘅問題 #長知識 #香港開埠以嚟咁多人都解決唔到嘅土地供應問題 #你覺得拍戲嘅應該要解決到先可以拍 #我諗到我拎諾貝爾獎啦洗咁辛苦用咁多年拍套戲然後畀你踩 #我想知寫果位朋友有冇睇過AV #冇一套AV有提供過解決色情同色情產業嘅問題咕喎 #道德高地 #指點江山 #人之患
同時也有69部Youtube影片,追蹤數超過60萬的網紅飲食男女,也在其Youtube影片中提到,五十年的歷史,兩代人的傳承。䇄立在香港最早發展的土地上,從大牌檔到茶餐廳,和這裏的人和事共同創造了半世紀的香江歷史。正如孖沙茶餐廳的老闆梁志雄引以為榮地說:「我的店是信得過的老字號,是真材實料的 。」不論你是否同意他的說法,但午市時候等着光顧的人龍,卻是最好的公投結果。 從孖沙街的大牌檔,走進禧利...
要睇最好去西環睇 在 飲食男女 Youtube 的評價
五十年的歷史,兩代人的傳承。䇄立在香港最早發展的土地上,從大牌檔到茶餐廳,和這裏的人和事共同創造了半世紀的香江歷史。正如孖沙茶餐廳的老闆梁志雄引以為榮地說:「我的店是信得過的老字號,是真材實料的 。」不論你是否同意他的說法,但午市時候等着光顧的人龍,卻是最好的公投結果。
從孖沙街的大牌檔,走進禧利街成為了茶餐廳,他們仍保留了孖沙作為餐廳的字號, 熏黃了的老招牌固然有懾人的魅力,但梁志雄的「情意結」,卻更加令人尊敬。二十多年前,梁志雄還是一個身光頸靚的珠寳店售貨員,直至父親年邁沒有能力再打理業務,梁志雄明白老父希望兒子繼承自己事業的心意,他便毅然放棄自己的工作 ,全身投入打理孖沙,繼續令父親的「傑作」發揚光大。
經歷了半世紀的孖沙,仍保留着一些舊作風,他們仍堅持舊大牌檔不用紙落單、只憑口呼叫的傳統,而這個既快捷又簡便的方法一直沿用至今,在時代的巨輪下,依然運作如常。而孖沙的港式ABC早餐,除了一貫的通粉三文治外,也罕有地出現了炒意粉,炒意粉放在早餐餐單,一直是孖沙的傳統,梁志雄這麽多年來,都保留着父親這份細意心思。
經營茶餐廳是辛勞的事情,梁志雄每天早上五時多便開始工作,直至黃昏五時多才收鋪,甚麼崗位也要兼顧。 客人要求食物既快且靚,餐廳的出品也要長期保持平穩的質素,更要有自己的特色,由員工創作出來的叉燒煎三蛋飯,一直為孖沙贏盡了客人的口碑,也擦亮了孖沙的招牌。
時代變遷,上環的舊樓慢慢改變成現代化的商廈,客人也由街坊和工人,變成了西裝靚裙的上班族。懷舊的熱潮令孖沙的招牌打得更響 ,但瘋狂的樓市卻像海嘯一般席捲一切。在現實的環境下,舊東西逐漸消失,孖沙也只會隨着這股巨浪慢慢離去;因為梁老闆說不會將生意及鋪頭傳給下一代,不想女兒辛苦,退休時只會把它賣掉。
採訪: 伍自禎
攝影: 馮啓成
剪接: 伍自禎
監製: 何少忠
孖沙茶餐廳
地址:上環禧利街23號地下
電話:2545 9026
營業時間:星期一至六6:00am-6:00pm;星期日及勞工假期休息
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人在高興時,特別好胃口;人在悲傷時,還是會肚子餓。何況開工前、收工後!
凌晨一點半的堅尼地城,港鐵收工,車輛停泊,百店沉睡中,唯獨新興食家剛剛亮燈啟爐,開始煲粥搓麵粉做點心;蒸籠白煙漸漸升騰,溫潤香氣飄呀飄,縈繞城西近三十個寒暑,撫慰着夜幕下轆轆的饑腸。
「我們來到西環的時候,它是一個菜欄市場呀、屠房呀,做半夜三更為香港服務的基層市民(生意)。」新興第二代老闆徐國興回憶。店是街坊格局,廳面五六張枱,走廊擠多幾張;沒電視,沒電腦收銀;牆上貼着上世紀市政事務署「隨地吐痰得人憎」告示牌、手書中英文提示:「夜深時分,請將聲量收細」恍若穿越到了七八十年代。
店雖說三點營業,但兩點零五分已來了第一個客人——的士司機鄭先生。「我兜到呢度就入嚟坐一坐,當作休息。」樓面阿姐三點才上班,「我慣咗自己招呼自己。好彩放緊暑假,否則坐滿晒學生,企都無碇企。」他逕自取碗筷開茶。
不一會,蒸點心的師傅林哥搬出兩楝點心到點心角,跟他打招呼:「食住先。」
鄭先生取了一籠粉卷,回敬:「新鮮熱辣!」
沒一刻鐘,又走進兩個外籍男,未坐下就去揭蒸籠,顯然是識途老馬。說時遲,做蔬菜批發的梁先生已經倒開黑如墨汁的普洱,自得其樂:「我自己沖(茶),喜歡幾多茶葉就落幾多。」最重要是沒第二個地方如此早開,「我飲完茶就要開工。」跟他搭枱的四眼阿叔,低頭不動,掛着「請勿打擾」的漠然。
這時,六個後生仔嘻嘻哈哈坐滿隔籬大枱,都穿著港大宿舍兆基堂的T恤。原來有人要離港,一班巴打來搞餞行。主角Evric說,大一時師兄帶他來,他又帶師弟來,自己快升大四了。
怪不得新興和附近港大的師生關係密切,有時以點心贊助學生活動;牆上就有幾張港大屬會的感謝狀,當中還有前校長徐立之的簽名呢!
年輕人鬧哄哄,在廚房的阿興伸頭瞄一瞄,「呀!司機、學生,都是熟客,他們自己搞掂。」轉身又忙他的。今天負責炸爐的師傅放假,主力調校食物味道的他,要分身去炸春卷、炸鮮奶。
兄弟班,個個賣力
廳面盡頭,是無遮無掩的開放式廚房,供應近五六十款點心。五六個師傅全日一邊做一邊蒸,做好甚麼就賣甚麼。點心出籠,林哥就速遞到點心角,客人自選自取;三點後也有阿姐用托盤巡場;五六點開始人多插針難入,大聲公輝師傅不時引吭叫賣:「叉燒包、燒腩卷啦喂朋友,古法炮製喇!」「大大件抵食呀!」
懷舊點心如南乳燒腩卷、大過拳頭的雞球大包、糯米包、鵪鶉蛋燒賣,坊間已經少見。
「我們一向以來都是自己做點心,做舊時啲古老嘢。」人稱「海叔」的徐海說。他是阿興的父親、新興的創辦人,在茶樓、酒店做過點心師傅,1972年於九龍橫頭磡七層大廈徙置區開了新興茶樓,經營15年,因為政府收樓被迫結業。
做飲食,哪裏有人需要吃東西,哪裏就有生機。海叔看準西環的凌晨市場,廿八九年前帶領兒子和幾個舊夥計來到加多近街,重新掛起新興的招牌,開始凌晨三點至下午四點的營業循環。因為加租、收樓搬過幾次,五六年前才落腳現址士美菲路。
「我由上環水坑口入行,做了60年,到厚和街(前一個鋪址)無再持牌了。」阿興接手後,海叔仍然朝朝3點必露,坐鎮收銀,做到上午11點返家瞌一瞌,下午3點又回來,都是為阿仔着想:「現在請人艱難,我就幫他打理一下。」
阿興說,現在一盤生意由他和幾個股東拍檔,「他們都是這裏的師傅、舊夥計。」
他指各人一直出心出力,也因為是股東拍檔,大家沒計較,當年才能捱過沙士難關。
63歲的華哥人很害羞,是阿興的拍檔之一,入行超過40年。「我十幾歲已經跟住海叔賣點心,我幫他打工時咁做,佢畀啲股份我,我又係咁做。」他本身住天水圍,海叔揸弗年代已在附近租宿舍給師傅,他乾脆以店為家。「喺呢度好快趣就過一日,雖然辛苦,但係開心嘅!一班拍檔合作咗幾十年,有拗撬都唔會放喺心。」他弟弟阿耀也加入了新興,負責做包、搓皮。全日所有師傅都不停手,肚餓時就走開一陣去醫肚,很快又回到崗位上。兄弟班,個個賣力。
現在海叔不再在廚房勞神,「爸爸雖然88歲,但他真是一個很令人佩服的老人家,對工作好有熱誠,堅持繼續每日上班。」阿興如粉絲仰望偶像。他是家中老大,三個弟弟一個做冷氣,一個做煤氣,最小的到加拿大升學、謀生。「我讀書不是太好,整嘢食覺得好開心,所以有興趣做。」52歲的他,看上去只像40,但入行已經30年,跟着父親研究點心。
靚料正貨 還得用心
從前爸爸日做16小時,阿興接手後一樣日做16小時。每晚凌晨一點多,率先回鋪開爐頭搞醃料,「好多食物要醃,又要煲粥,要早點回來,否則做唔切。我們的品牌是自家製,所以很多事都是親手去做的。」
不少行家慳水慳力,老早已從點心工場取貨;海叔搖頭:「在上面(大陸)的貨拿到來無咩汁,乾爭爭!」
「自己做嘅就靚啲,用料靚啲。在上面取貨不知道,人家做好給你,你看不到人家怎樣做,信心就是這些。」海叔舉例,白米他們入貨比別人貴30元一包,「一日用兩三包米就相差近100蚊,一個月相差幾千蚊。最好食先得,材料嘛!」
父親的信念,阿興切實執行。各式燒賣豬肉餡、蒸排骨,都不用雪藏貨,「食落唔同嘅!」他笑說。魚肉釀豆腐,魚肉爽彈帶陳皮香,烤得金黃的豆腐是買布包豆腐回來炸;豉汁鳳爪的雞腳自家炸後再煮,皮夠爽。如此尋常配料許多食肆直接入現貨,他們貫徹「自家製」,不嫌工夫多,花時間。
棉花雞的魚肚,阿興表示用最貴的一種;咖喱金錢肚,他特別選用夠口感的厚身牛肚,整塊燉腍後裁成條,用秘製醬料醃透;吃起來惹味卻不油滯厚味。
點心都是街坊價,小點17元,頂點才25元。因為沒有炒爐,全店食物只能蒸或炸,50多元的午市蒸魚套餐算最貴了。不過,用料絕不馬虎:除了黃花、紅衫魚、撻沙、烏頭必然冰鮮,鯇魚是鮮蹦活跳的整條買回來;配陳皮清蒸或薑葱的斑頭腩,是取貨20多斤游水大龍躉,抵鋪後才劏魚斬件,務求貨靚新鮮。
「西環初時沒有甚麼店鋪酒樓,現在競爭愈來愈大,我們唯有盡量做好,咁先對得住街坊。」阿興說話的口吻,跟父親如出一轍。
今天,莫失莫忘
要是算上橫頭磡的前塵,新興已逾40年歷史,沒有爭利的驚濤,沒有賺淚的起伏,每一日也如今天:師傅密密手,每樣點心求快也求好:糯米包軟硬適中,加了蝦米吊味、花生粒添口感;腸粉用米漿新鮮即拉,夠薄夠滑;招牌流沙包皮薄軟熟,一咬爆汁,流着濃濃的鹹蛋及牛奶香……
「做就個個(間間)都是那樣做,無話叻得過人,你自己調校的味道好些,你有些心機做就好些。」海叔不直接誇獎,但大夥兒的用心,全看在眼裏。
阿興人很隨和,只是做,沒埋怨。「跟街坊有份感情,每天都碰口碰面,個個從小吃到大,都很熱情、很欣賞你的點心,覺得有份滿足感,也是動力所在。」尤其看着大學生入學、畢業,出來工作後也回來探班,他特別珍視這「金錢以外的東西」。
雖沒米芝蓮加冕,新興捧場客除了街坊大叔,更有不少後生仔女;牆上有E神、霆鋒的留影;CNNgo網站全港最佳心水點心店它榜上有名,中外遊客慕名而至,時常全場爆滿……阿興和拍檔大有條件開晏,不必日夜顛倒。
「有些人都會問我:三點那麼早,開遲一點吧!其實都不想那麼早,但因為儲了一批熟客以及有口碑,他們每一天返工放工常常來光顧你,建立了一些感情,也不想失去這一班客人。」不善辭令的阿興解釋。
想了想,又補充:「太夜,真係好難搵嘢食。」他笑起來,帶點傻氣。
採訪:韓潔瑤 拍攝:關永浩
新興食家
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焗豬扒飯是最具代表性的港式焗飯,在不少連鎖快餐店或茶餐廳都吃到。做法看似簡單,但要做得有水準,不論豬扒、炒飯、醬汁及配料,都缺一不可。
好吃的焗豬扒飯,賣相要色澤鮮明、醬汁平均。豬扒要厚切有口感,且調味恰當。炒飯粒粒分明有香氣。醬汁酸甜適中,配料平衡豐富。今次由入行三十多年的中菜大廚鍾志強(Jacky)試試五家連鎖店的焗豬扒飯,看看哪一間最好食。
第一間是大家樂的一哥豬扒飯,色澤不算鮮明但頗香。「即叫即焗的焗豬扒飯,色澤比較金黃。如放入爐保溫太耐,顏色會喑啞。」醬汁有些少不均勻,蓋不到飯,部分飯粒因此變乾。豬扒比一般的厚,但沒有肉汁。可能用鬆肉粉或食粉去醃的時間較長,腍了些少。豬扒調味偏濃,連醬汁和芝士一起吃,味道偏鹹。炒飯粒粒分明,不過炒得不夠香。配料有番茄、洋葱、菠蘿和青豆。醬汁豐富香濃,味道酸甜適中,拌飯不錯。
第二間是翠華餐廳,焗豬扒飯即叫即焗,色澤金黃,醬汁飽滿,香氣樸鼻。豬扒厚切,口感和肉汁都很豐富,鬆軟程度都控制得好。「最差是飯,雖然有香味,但煮飯下得太多水,令飯太濕,不是粒粒分明。」配料豐富,有蘑菇、甘筍粒、洋葱、西芹及紅蘿蔔。醬汁調味也豐富。賣$72,價然比別店貴,但分量較多,質素也較好,都算抵吃。
第三間是羅麥記,即叫即焗,醬汁飽滿平均,但色澤一般,因為焗的時間不夠,所以不夠香。豬扒太薄,但都有肉汁。「 肉質偏腍,因為醃料太多,令豬扒沒有口感。」炒飯粒粒分明,不過炒得不夠時間,欠缺香味。醬汁較暗啞,味道很濃但不香,「因為它不是用天然的材料去做,材料也不夠豐富。」配料很少,只有洋葱、番茄和少少蘑菇。
第四間是美心MX,賣相有光澤,不過有些少地方淋不到醬汁。豬扒很厚,色澤鮮明有肉汁,也有口感。飯夠香,粒粒分明。另有很多不同的材料有番茄、菠蘿、青豆、西芹及少少洋葱。醬汁濃度不夠,可能茄汁下得少,味道偏淡。
第五間是大快活,「豬扒飯即叫即焗,才會色澤分明,否則有這個情況出現。」因為放在爐內的時間太長,熱力令醬汁的水分收乾。豬扒較細塊,但厚度合格,肉質看似較乾,但口感不錯。調味恰到好處,連醬汁吃不會太鹹,炒飯粒粒分明有香味。醬汁濃度剛好,可惜配料不多。
結果翠華的得分最高,成為冠軍。大廚認為翠華的焗豬扒飯,色澤鮮明,醬汁飽滿,加上豬扒的肉質和肉味都優勝過人,是實至名歸。
採訪:黎詠詩
攝影:葉天榮
大家樂
地址:灣仔灣仔道151-163號新世紀廣場1樓
電話:2836 0897
營業時間:7am-10pm
詳情: http://bit.ly/2SvPZd7
翠華餐廳
地址:灣仔駱克道54-62號博匯大廈2樓
電話:2542 2288
營業時間:7am-1am
詳情: http://bit.ly/2BX4K36
羅麥記
地址:銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場14樓1402號鋪
電話:2601 2382
營業時間:11am-11pm
詳情: http://bit.ly/2Vt5bd6
美心MX
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大快活
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