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同時也有33部Youtube影片,追蹤數超過8萬的網紅Jackz,也在其Youtube影片中提到,【抄牌大戰】 網友:「Laiming Tong / Jocy Tong 兩夫婦用粗口不停鬧炒牌警察,post上group馬鞍山之友想公審個警察反被公審,現已退group。不知所謂,毫無廉恥。嗱!有D警察呢...EQ真係好高!」 已經加上由網友Cillian Chu提供之英文字幕,歡迎開啟觀看,謝謝...
最緊要係影得我幾靚 在 Jackz Youtube 的評價
【抄牌大戰】
網友:「Laiming Tong / Jocy Tong 兩夫婦用粗口不停鬧炒牌警察,post上group馬鞍山之友想公審個警察反被公審,現已退group。不知所謂,毫無廉恥。嗱!有D警察呢...EQ真係好高!」
已經加上由網友Cillian Chu提供之英文字幕,歡迎開啟觀看,謝謝。Please turn on captions for English subtitles.
Credits: Cillian Chu
阿囡:爸B過黎吖!
阿仔:好野!放上網!
阿媽:你唔該快D啦,我真係返學呀,趕時間呀!你講野啦,你答啦,你而家又唔答!
個仔:快D呀!
阿媽:人地擔正黎做吖嘛,唔緊要,你咪做囉!咁你而家駁嘴啦,你又唔駁!
阿爸:睇你老母生仔有冇屎忽啦!吖,專登重要走出黎截鳩人,屌,九唔撚搭八!屌你老母特首都有犯法啦柒頭!
阿Sir:特首已經接受緊呢個法律程序!
阿爸:法你老母啦!讀多D書啦!
阿媽:你快D啦,我趕時間,我真係趕住返學呀!
阿爸:屌你老母!
阿媽:你搏表現都唔使咁啦下話!
阿Sir:罰告票唔係我咩表現架!
阿爸:唉,食屎啦!快D啦!
阿Sir:罰告票唔係咩表現黎架!
阿爸:屌你老母,做多兩年啦你!
阿Sir:我唔止兩年呀,仲有廿幾年慢慢做呀!
阿爸:係吖,屌你老母啦!
阿Sir:大家咁話吓!
阿爸:睇你老母遲早生仔啦,屌你老母臭閪!
阿Sir:我老母生咗個仔啦,個仔就係我啦!
阿爸:吓?
阿媽:你快D啦,你耽幾耐呀!我就遲到啦!
阿爸:見撚到你咁既性格乞兒狗真係屌你老母!
阿媽:你快D啦,比你抄你都要快D啦,我趕住返學呀,你見我湊咁多o靚仔!
阿爸:唔係唔比你抄呀,$450你都咁撚犯賤既你真係!屌你老母,你日日係果度睇,你老母係人,的士你做一架唔做一架,同你講sorry啦!你老母臭閪,你懶係型咁,你冚家鏟!得未呀!寫咁撚耐架!
阿Sir:寫緊呀等等呀!
阿爸:屌你老母讀多幾年書啦,幫辦呀,柒頭!
阿媽:寫幾個字都寫到咁慢!
阿Sir:做老散有做老散嘅樂趣既!
阿爸:樂你老母咩樂!
阿囡:爸B唔好嘈啦!
阿媽:我淨係知你寫張告票寫左三分鐘囉!影低曬架啦!
阿Sir:你咪影囉!我係寫左三分鐘架!無問題架!
阿爸:呢度洗唔洗抄多張呀?皇帝!黃線!
阿Sir:呢個唔需要抄,呢個係…
阿媽:你快D啦,你快D啦,你快D啦,我趕時間呀!
Sources:
香港公路奇觀 - 今次我撐阿sir, 好EQ, 好一句大家咁話, 哈哈!
https://www.facebook.com/iamcaml/videos/vb.319890051435602/910761839015084/
(片) 白痴夫婦以為自己拍片就大哂
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=25168823&extra=&page=1
【有片】警察抄牌故意拖時間 , 搞到個仔返學遲到
http://forum6.hkgolden.com/view.aspx?type=CA&message=6077509
阿Sir抄牌被鬧手腳慢 「做散仔有樂趣嘅」
http://nextplus.nextmedia.com/news/recommend/20151007/276326
違例泊車,警察抄牌,其實係好正常嘅事,相信都冇乜人會反對,不過,今次就有啲唔同,司機大佬唔係投訴警員冇手下留情,而係抄得太耐喎!阿Sir同司機之間誰是誰非,我哋就唔深究喇,但係佢哋當中嘅對話就認真惹味呀。阿SIR密密寫,對方就密密鬧。司機兩公婆之後仲將短片放咗上網,結果就被網民話佢哋狂講粗口教壞細路呀!
網民熱話:大戰粗口夫婦 四眼Sir妙語完勝
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20151007/bkn-20151007233604688-1007_00822_001.html
醒目四眼Sir冷串爆粗夫婦!一對夫婦因違例泊車遭一名戴黑框眼鏡的警員「抄牌」,惟夫婦二人在警員抄牌期間,竟當着一對年幼子女面前,不斷以粗口辱罵四眼Sir。四眼Sir不但未有被激怒,反而輕描淡寫爆出連番妙語,例如遭夫婦大罵︰「特首都有犯法啦!X頭!」四眼Sir即回應︰「特首已經接受緊法律程序啦!」令人發出會心微笑。
其實發布短片者正是該對爆粗口夫婦,欲透過網絡公審四眼Sir,以洩心頭之恨。不過,爆粗夫婦最終反成網絡公審主角,網民幾乎一面倒怒插他們,批評二人在子女面前爆粗是做壞榜樣,「做人父母都唔以身作則,小朋友有樣學樣,唔怪得香港人啲質素越來越差。」另有網民指出事發地點是馬鞍山一個交通交匯處,經常有人非法泊車,阻礙專線小巴及的士出入,支持警員嚴以執法。
Related videos:
白痴夫婦以為自己拍片就大哂
https://youtu.be/0P53B9rFUTk
Hong Kong Police insulted by couple Oct2015(Eng)
https://youtu.be/oI-xdxvcmbo
車主投訴警察抄牌 粗口問候警員逾四分鐘
https://youtu.be/tB9QLhBmyMM
警察抄牌旅遊車司機理論 (字幕版)
https://youtu.be/4sRkkDkvmuI
Help us caption & translate this video!
http://amara.org/v/W8le/
最緊要係影得我幾靚 在 飲食男女 Youtube 的評價
街坊小店,從來都只是做鄰舍生意,由早餐A到碟頭飯,日夜如是,堅守多年,面臨結業,卻因為太子爺浪子回頭,令小店不再小,衝出界限,跨區發展。由流浮山走到慈雲山,除了是榮記老闆娘Polly姐的愛情故事,亦是扭轉這間小店命運的關鍵。
金蠔 VS 蠔豉
「羅撚蠔」,在流浮山經常聽到的三個字。驟耳聽,似本土粗口,但人家沙井話「金蠔」叫法,親切得多。蠔,可以有多種食法,本土蠔生食,被群起而攻之,但如果嫌薑葱、砵酒、酥炸太平凡,可試試蠔之鄉沙井人傳統食法,由插杆養蠔起計,養足四年,再生剝風乾日曬一至兩日,令蠔身保留80%水分而裙邊略帶金黃,呈半濕半乾狀態,就是上等「金蠔」。
「金蠔」和「蠔豉」不同之處,除了身價,肉質亦有大分別,蠔豉要曬上四至五天,水分保留20%以下,肉身不會太肥而乾身。「金蠔」煮法簡單,兩邊輕煎金黃色,幾分鐘後上碟,沾上砂糖,配着冒煙白飯一流。(配砂糖據講可以辟走蠔澀味)
傳統食法好,但放在已經傳統到有點殘舊的慈雲山茶記,未必成為大眾口味,當愛的故事上集正面臨結業危機,太子爺李耀榮(Ray)剛好回來接手,憑着媽媽Polly姐的家族蠔業,發展愛的故事下集,以「金蠔煲仔飯」將小店起死回生。「細個一放學就落茶餐廳幫手,同學去玩,我就趕住返鋪頭切麵包,沖華田,唔憎就假啦。」對阿Ray而言,家人經營食店,簡直係是童年惡夢。「成日屈喺間鋪,一個星期開足七日,年初二、三就開門,喺鋪頭多過喺屋企,你話有乜理由一畢業唔搵工走。」
好景不常,Ray出走後做過跟車、做過攝影師,經營過小生意,風光過後,輸得一無所有。回到起點。「當日我返嚟茶餐廳,媽咪無講啲乜,直到我講咗句,返嚟幫手好唔好?」媽咪望住我,好簡單答:「好!」對Ray而言,這個簡單的好字,令他百感交集,窩心得差點流下男兒淚。曾經往外闖,見盡人情冷暖,還是回到家,才有實在的安全感。
廚房雖小,鬥志卻很大
人生總有高低潮,最難聽的說話都聽過,「有朋友見我衰咗,要返榮記,睇死我唔得,咩死廚房佬,撈唔掂,踎喺廚房一世啦!」冷嘲熱諷,的確可以令人磨滅鬥志,但偏偏Ray卻要成為最失敗的成功者,廚房雖小,鬥志卻很大,「我當時諗,我唔可以俾人睇死,唔成功無所謂,但至少,要俾人知道,我係有實力,就算輸唔緊要,反正我已經無嘢可以再輸。」
一個砂鍋,改變一生
Ray回到榮記,很快就熟習環境,畢竟在此度過廿多個寒暑。最初只是跟餐牌做,慢慢就想改變了,畢竟還年輕,當然想有突破。「諗過好多方案,例如加燒味,但諗深一層,就知唔work,點做都唔夠大集團好,左諗右諗,最後就諗到做煲仔飯。」原因簡單,Ray覺得香港有水準有風味的煲仔飯很少。
起死回生,再重生要做色香味俱全的煲仔飯並不容易,排骨、滑雞、臘味是經典,但無特別,「有次喺屋企食飯,攞啲金蠔出嚟煎,就係咁,俾我諗到用曬乾過嘅海產做煲仔飯,金蠔有海水鹹鮮,唔需要添加調味,已經鮮味突出,加埋白飯,嗰種香氣,未食已經口水流。」
兩母子試完第一個製成品,覺得不錯,當Ray定價過百元,兩母子就各持己見,「媽咪覺得過百蚊個煲仔飯,唔會有人專登嚟慈雲山食,但我覺得,香港人對食好講究,只要質素好,就會嚟。」有麝自然香,跨區都有捧場客,加上Ray的外公生前在流浮山做蠔業,有些江湖地位,要拿上等貨並非難事。既然貨源穩定,品質有保證,當然事半功倍。「估唔到因為我呢個煲仔飯,令外公停咗嘅蠔業又再重生,感覺好奇妙。」
輸了時間,贏了婚姻
這招牌煲仔飯,令Ray贏回親情、事業,還有愛情。「我識到我老婆,都係因為呢個煲仔飯咋,佢未嫁我之前係Food Blogger,咁啱有次朋友食飯,我請佢嚟試食,之後就一齊咗。」婚後更生了個可愛囡囡,良緣天注定,婚姻竟然可以靠煲仔飯?!
冬天必食煲仔飯,對我們而言,是溫飽是滿足果腹之慾,對慈雲山榮記而言,挽回面子,也贏得食客掌聲。
採訪:馬小玲
攝影:謝致中、邱覺達
榮記茶餐室
地址:慈雲山毓華里12號地下
電話:2328 9232
營業時間:星期一至六 6:30am-10pm、星期日6:30am-6pm
詳情: http://bit.ly/2UvawA5
註:煲仔飯6pm後供應
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寶藏埋深山,高手隱於市。
在火井——西環屈地街的冷巷中,一個五呎不到的身影,日夕晨昏在老店翁記摩娑,煉出一匙葱油、辣椒醬勾魂奪魄,自製牛丸、秘醬牛腩、細細處理過的大腸粉腸……招喚着半世紀散落到港九新界的西環舊街坊,各有定時回來膜拜。這靈巧身影就是年將古稀的事頭婆,一對手一顆心早經鹹苦千錘百煉,何事用情,何時拋卻,今天自己揀,就算吃苦,也笑。
邂逅翁記,在六月炎夏,摸到火井的小麵廠買麵,轉身才發現正對面五級樓梯上的它:店面闊落高樓底,但跟街外無阻無隔,裏面零冷氣,吊扇掛牆扇在呼呼賣力,幾枱客人正埋首吃湯麵;怎麼都不怕熱?未及回神,一個輕微駝背的婆婆「嗖」聲放低碗筷,殷勤笑迎:「上來坐,想吃甚麼呢?」
一碗牛丸麵端上來,焦黃點點的葱油先香奪魂;再啖細細粒牛丸,爽口肉味濃;那白白的湯底像久違的阿嫲手勢,不禁細問因由。婆婆自豪地說:「我用豬筒骨煲五六句鐘,好似牛奶一樣白,還有牛腩牛丸豬粉腸的甜味在裏邊。」筒骨煲湯很油呢?「用豬筒骨才香,但工夫多,我自己撇油囉!」
翁記在火井半世紀,婆婆翁太是這家潮州麵店的主人。食物十指數完:牛丸牛腩、大腸粉腸都是自家製作處理,豬皮蘿蔔豬紅再加工,魚蛋魚餃墨丸指定某家來貨。從前有過自家製豬肉丸、自家鹼水洗白的牛柏葉、自家撞的豬紅,甚至炒螺炒蜆。「年紀大,做不到多少了。」翁太68歲了,笑言黑髮是染的,長者卡也領了幾年,現在只選幾樣親手做,「好東西不用多,幾樣已經夠,但幾樣都要專注做,真是要畀心機做。」
重重嚴把關
翁太做牛丸必用新鮮牛肉,指定水?和胸板肉,每朝跟時間競賽:「牛肉有一道氣的,新鮮得來還要那道氣不死,做起來的牛丸才不同。」供應商送貨過來她也嫌太遲,凌晨兒子幫她取牛肉。「我們幾十年見貨付現金,牛肉唔靚唔要;加價無意見,最緊要貨靚。」清晨五點鐘她起床梳洗後,即刻動手,「兒子不做這行,有自己的工作。牛肉來到,我甚麼都要放低先做牛丸,等到牛丸出了才心定一些。」
做牛丸,曾經用木棍手打,「七個字(35分鐘)才打三斤半,真係搵唔到食。」30年前已改用機器做,調味、校水溫仍在人做:「如果水太熱牛丸很快淖熟,就不夠爽。」有客查問有沒黑椒牛丸,她不屑做,「因為我的新鮮牛肉毋須用到黑椒,不需要添加任何香料味,用最簡單的醃料食出最新鮮的牛肉味。」
她的牛腩也用新鮮貨,清油去膏最執着,理好的牛腩只剩五六成。醬汁自己炒,味道只此一家;花椒八角她不用,除了南乳,靈魂在「特別靚的印度香料」。炆出一鍋郁香,連筋帶肉的滑中腩、軟腍的牛筋、鬆軟的牛面珠,還有罕見的牛膝軟骨和牛心蒂(牛爽)混合隨上,吃着甚麼看彩數。
小不點 大宇宙
銷魂的葱油,倒是永不落空。粉麵添一匙葱油,滾湯一沖下去,香氣四溢。翁太一星期炸葱一次,只挑香甜京葱,六斤削幼細切,得花上一個半小時;因為京葱滑刀又催淚,女工也不肯做,只有翁太習以為常。然後,炸兩個小時至脆卜卜,其間要不停攪動防黐底。「曾經有一次我做事忘了,整煲黑了,好慘呀!錢是一件事,我花了很多精神下去。」像一個小孩手中的雪糕掉了在地上,翁太說來仍然頓足。
「如果無葱油,我好似沒了一隻手。」她賣潮州風味粉麵,最不忿被人喚作車仔麵。「車仔麵的豬皮蘿蔔是我加插的,但車仔麵哪有靚湯!我們有冬菜呀葱油呀,本來也落芹菜,但現在芹菜好難買,買回來第二日就黃了,不知上面(大陸)做了甚麼手腳,乾脆不用。」伴麵或配豬紅的辣椒醬,也是她獨門秘製,微辣香濃,卻是非賣品,粉絲來到店中可以大匙大匙的享用。
翁太站着只是人家坐着的高度,但幹練直如三頭六臂。「好多事,我都自己做,因為我要求太高。」菜,她親自去買去挑;白菜仔、通菜等也得親力洗:「有時菜好多沙,先浸半句鐘,浸完後又要慢慢捽。自己洗,乾淨些。」就連廁所,亦是收工後自己㨘,「做飲食要乾淨,難請人就自己慢慢做囉!」
熱火朝天 影一雙
高人修煉,總在凡夫攀不上的山巔;翁太做牛丸、炒醬炆牛腩也另闢秘密廚房,謝絕參觀。原來半世紀前,翁記炮製食物也不在賣食的地方。60年代火井是私家地,非常熱鬧,「朝早街市,晏晝食肆,有打冷賣潮州餸有糖水好多嘢賣。」翁太潘惠玲記得是1968年,一個後生仔用擔挑擔住兩個炭爐來火井賣潮州麵,「爐上各有一個煲,一個煲湯一個淥麵,連湯連麵一共130斤,那時他瘦瘦的但好好力。」他,是翁欽藩,單身寡仔,在附近租了個小廚房,煮好就擔來賣。「他一個人,下面煮,上面瞓,好坎坷!」70年代初,二十出頭的順德妹嫁給這個潮州小子,「緣份啩!好難講,他光棍一條,不就跟他捱囉!」翁太直呼「我怕醜,你唔好問」一臉少女的忸怩。
婚後,小兩口子無再擔炭爐,改租現鋪的廚房,固定在現鋪對出擺街檔。70年代中買了現鋪,但只留用廚房,把鋪租給人幫補供鋪,翁記仍是個街檔。「那時簡簡單單賣牛丸魚餃魚蛋粉麵,賣賣賣,摺枱一直擺到街尾。附近太平戲院一散場,好墟冚!晚上11點仍要去麵廠補貨。」及至80年代初,政府收回私家街禁止擺賣,他們才入鋪經營。「初初搬上鋪沒甚麼生意,好鬼慘!我在街賣着好地地,上幾級樓梯,人家以為不是(我),但也無辦法,唯有像『企街』一樣站在門口,因為人家是認人的。」
那時供鋪供樓供子女好辛苦,兩口子一個廚房,一個樓面。有時忙起來,一日做十八九句鐘,鋪張紙皮在地上就倒頭大睡。「我和老公在廚房出入好容易衝撞,有時做得忟憎我就話:我前世欠了你,第二世見到你都運路行——講笑啫!」回憶,爭執也是甜。只是,老公的身影近十年在翁記消失了。有時熟客問起,翁太只道:「不開心的不說它了。」原來老公身體有事早已退休,「他沒要我守住這間鋪,還叫我不要做。但我不鍾意打麻雀,對住四堵牆有甚麼好?」
開心至上
子女都勸她不要做,但翁太覺得「自己愈做愈精神,我又不妨做吓,見吓街坊,有些搬了很遠都回來食,這點令我好有滿足感。」九月爭秋奪暑之際,翁記已經有了冷氣。從前舊樓電力一般,裝冷氣要改電要申請改圖則,「我一直不想拔條頭髮動全身,所以一年過一年。近來天氣特別熱,所以休息了幾日換過所有電線。」翁太不時勸客人坐入一點涼冷氣,怎知他們都說慣了,不介意吃得身水身汗,甚至以此為風味。
「不理它有沒冷氣,好食就過來食。」40多年熟客蕭先生說。他指指價錢牌,「仍然是20蚊一碗,去哪都吃不到。」翁太最近加價一元,笑謂是幾十年「最大膽」的一次,但相比上環、佐敦價,依舊便宜近倍。「求其賺少少,夠付人工就算數,鋪是自己物業,做了這麼多年當益街坊啦!主要是我做得開心。」翁太說。
蕭先生跟她提起擺街檔年代來買麵,一元二角。在結帳的熟客即搭訕:「我記得細細個攞一個兜來幫我老竇買麵,一蚊咋!」兩男搬走十多廿年仍不時回來,你一言我一語鬥資歷鬥長情。翁太掩臉大笑:「最開心聽到這些:我幾耐呀你又幾耐呀。星期六日最多搬走了的街坊回來食,說『我來探你啦!』好開心。」
當年營役為生計,今天忙碌是興趣,翁太又煮又洗無時停,坦言肉體是辛苦的,不過感恩仍有精神魄力做得到,「我見步行步,做到幾時就幾時,做不到就光榮結業退休,搞掂!」
撰文:韓潔瑤
攝影:周義安
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